fizika svakodnevnog života

Idea Hrvatsko fizikalno društvo član je Europskog fizikalnog društva (EPS - European Physics Society) koje izdaje časopis europhysics news u njemu rubriku physics in daily life piše I.J.F (Jo) Hermans.

o sadržaju

About Fizičar Hermans piše o pojavama iz svakodnevnog života o kojima često zbog površnosti i ne razmišljamo. Redakcija e-škole fizike na ovoj stranici donosi prijevode tih zanimljivih članaka. Rubrika će se nadograđivati prateći članke izvornog časopisa.

poziv na suradnju

ContactOd vas čitatelja očekujemo komentare i pitanja o temama koje se razmatraju u dolje navedenim člancima.  Pitanja i primjedbe

Autor članaka: L.J.F. (Jo) Hermans*     Leiden University, The Netherlands *

first photo

Blatni biciklisti

Zašto biciklisti na mokroj cesti obično dobiju okomitu blatnu crtu na leđima ? Naravno, to je zato što stražnja guma baca vodu s ceste u vis. Gibanje prema naprijed lansira kapljice prema leđima nesretnog biciklista. Ali zašto se voda odvaja od gume negdje oko najviše točke?

first photo

Zašto avioni lete

Popularni odgovor da je krilo ispupčeno s gornje strane, a s donje ravno pa zrak po gornjoj strani krila prelazi duži put, zato mu je gore brzina veća i tlak na gornjoj strani manji. Zvuči logično, ali nije točno. Kako onda avioni mogu letjeti naopačke?

first photo

Smiješni mikrovalovi

Upotrijebljena frekvencija mikrovalova nije ni blizu maksimuma krivulje apsorpcije. Kada bi to bio slučaj, apsorpcija bi bila toliko velika da bi samo površinski tanki sloj hrane bio ugrijan. Zato je upotrijebljena frekvencija koja prodire nekoliko centimetara, i hrana se ravnomjernije grije.

first photo

Hrabre patke

Valovi zvuka imaju mnogo podudarnosti s valovima na vodi. Pogledajmo, primjerice, patku koja pliva po dubokom ribnjaku. Vidite li valove u obliku slova V koji ostaju iza patke dok pliva? Ne izgleda li vam to kao da ona probija vodeni 'valni zid’ ispred sebe i stvara dvodimenzionalnu inačicu Machovog stošca?

plavo more

Plavo nebo, plavo more

Zašto je more plavo? Može li to biti jednostavno odraz plavog neba od vodene površine? Ključ je selektivna apsorpcija uslijed koje sunčevo svjetlo gubi mnogo svojih crvenkastih komponenti ako mora proći kroz više metara debeli sloj vode.

first photo

Magla

Ako je magla nakupina sitnih kapljica vode, zašto one ne padnu na tlo kao što padaju kapi kiše. Ne, magla se, kao oblak uz tlo, zadržava u zraku. Očito je u pitanju nešto vezano za veličinu čestica koje čine maglu. Kako dugo može magla opstati i zašto nestaje kada grane sunce?