Prirodoslovno središte

Zašto prirodoslovno središte?

Čovječanstvo baštini kulturne vrijednote u obliku otkrivenih prirodnih zakona, načela i tehnoloških postupaka. A izlaganje pojedinih zakonitosti, načela i postupaka traži drugačiji pristup. Kako onda izložiti prirodne zakone. Naravno da se u posredovanju tog nasljeđa služimo grafičkim, likovnim i drugim vizualnim medijima ali ništa ne može nadomjestiti interaktivno izlaganje. Tu nam treba poseban pribor koji će posjetitelju omogućiti da na mjestu izlaganja subjektivno doživi neki prirodni zakon ili tehnološki postupak. Tada izložak ima vrijednost tek kao osobito komunikacijsko sredstvo za proizvodnju događaja koji želimo iskusiti.

Mi vjerujemo da je prirodoslovno središte (science center) inovativna strategija da se…

  • …poboljša kvaliteta života naše zajednice
  • …osnaži naša ekonomija na osnovi znanosti i tehnologije
  • …naglasi vrijednost prirodoslovlja i tehnologije u stvaranju održivih rješenja za lokalne i globalne izazove.
  • …stvori širi pristup prirodoslovlju i tehnologiji za sve

Što je 'projekt Prirodopolis'?

Suradnička, društveno angažirana inicijativa za izgradnju Prirodoslovno zabavno-edukacijskog središta koje potiče i nadahnjuje radoznali um svih nas!

Sjedište iskustvenih doživljaja – koje u vrhunskoj izložbenoj ustanovi udomljuje rastuću, dinamičnu zbirku interaktivnih poučnih izložaka eksperimentalnog prirodoslovlja i tehnologije i aktivnosti koje potiču razmišljanje o prirodi.

Sjedište povezivanja – stvarajući forum za razmjenu ideja, tribinu za rasprave, predavanja i programe kroz koje će se pretresti, raspravljati i bolje razumjeti prirodoslovna i tehnološka pitanja u našoj zajednici.

Sjedište podrške – s utjecajem na naše škole i društvene skupine naše zajednice s programima, sadržajima i iskustvima učenja koja su plodno tlo šireg razumijevanja kako prirodoslovlje i tehnologija utječu na naše živote.

Sjedište istraživanja – koje pruža prirodoslovne resurse, opremu i sadržaje i mogućnosti za suradnju s regionalnim sveučilištima i institutima u cilju rješavanja lokalnih pitanja.

Središte zajedništva – podupirući organizaciju našeg društva s bogatim, društvenim okruženjem cjeloživotnog učenja za radoznali um i njegujući kulturu optimizma u budućnosti naše zajednice.